Zwanger met een Gastroparese – deel 1

Zwanger

Vele van jullie weten van mijn grote kinderwens. Nadat ik de diagnose had gekregen heb ik in 2014 ooit als eens gevraagd of ik zwanger kon zijn en of dit effect zou hebben op de baby. Daarnaast had ik gevraagd of de gastroparese overdraagbaar was. Dit alles kon geen kwaad, ik kon het niet overdragen op de baby. Nu is er in de tussentijd al aardig wat gebeurd waardoor ik twijfelde of mijn kinderwens ooit tot vervulling zou kunnen komen. Kan mijn lichaam het aan? Heeft het in tussentijd toch niet meer effect op mij of de baby? Om heel eerlijk te zijn, maakte ik mij hier echt zorgen over.. Mijn kinderwens is sterk en heb een grote liefde naar kinderen, daarom ben ik er ook mee gaan werken. Ik word zo blij als ik met ze werk! Maar of er dan ook ooit een van mijzelf mocht ervaren..?

Wanneer ben je er klaar voor?

Volgens mij is er nooit een ‘goed’ moment, alleen moet je er zelf (en je partner) volledig achter staan. Mijn vriend en ik hebben hier best veel over gesproken, wat is verstandig? We worden langzamerhand ook steeds ouder, weten ook niet of het allemaal op de natuurlijke manier zou kunnen. Nadat ik afgelopen winter had ‘overleefd’ zonder sondevoeding en lekker bezig was met het afronden van mijn afstudeerproject heb ik samen met mijn vriend uiteindelijk de knoop doorgehakt. Ik wilde er voor gaan! We zien wel hoe het gaat lopen.. Om eerlijk te zijn, het is ook super eng. Bang voor het onbekende..

Zwanger?

Paar maanden geleden toen we bij de Veluwe aan het wandelen waren, werd ik eind van de middag en rond het avondeten misselijk. Ik kon er niet echt een pijl op trekken. Soms was het omdat mijn maag een soort van leeg was, na wat eten zakte het dan weer. Soms was het omdat ik een bepaald product at. Een andere dag was ik bijna niet misselijk.. ik vond het zo gek, ben namelijk nooit misselijk! Nee, ook niet door mijn gastroparese..

Hoe verder de dagen verstreken, hoe meer puzzelstukjes er op zijn plek vielen. Doordat ik toch een sterk voorgevoel had, heb ik uiteindelijk op een avond een test gedaan. Het was positief!!

Ik ben zwanger!

Zwanger
Persoonlijk vind ik het niet de leukste foto, maar wil het wel vast leggen. Mijn ‘buikje’ is er nog niet echt, maar in verloop van tijd gaan er vast meer van deze foto’s komen!

Wat moet er dan allemaal geregeld worden?

Ik ben zwanger en nu? Dit was gelijk mijn eerste vraag. Het is de eerste keer dat ik zwanger ben en daarom geen idee wat er allemaal op mij af komt deze komende weken/maanden. De volgende dag zat ik daarom al bij de huisarts, om te kijken wat er allemaal geregeld moest worden omtrent mijn gastroparese. Ze heeft ook gelijk gekeken of mijn medicatie samen kon met de zwangerschap. Gelukkig kon dit! Ik mag daarom gewoon nog al mijn medicatie gebruiken, zoals voorheen. Daarbij moest ik mij wel gelijk aanmelden bij de verloskundige, zodat ze mij goed in de gaten kunnen houden.

Verloskundige

Bij mijn aanmelding bij de verloskundige heb ik gelijk vermeld dat ik een gastroparese heb en daarom wel al op korte termijn een intake wilde. Ze kenden dit niet, maar vonden het zeker goed! Voor mijn intake had de verloskundige al wat onderzoek gedaan naar de gastroparese en ook in combinatie met een zwangerschap. Helaas was er weinig over te vinden, maar wilde zeker mijn verhaal aanhoren en het overleggen met de gynaecoloog. Ze hebben namelijk eens in de aantal weken een overleg met de gynaecoloog, wat ik persoonlijk erg fijn vind aangezien de lijntjes daardoor een stuk korter zijn. In tussentijd moest ik nog wel even contact opnemen met mijn specialist om te vragen of er verder nog risico’s zijn, die hij weet.

De gynaecoloog had na overleg met de verloskundige mijn dossier bekeken en schrok hier toch een beetje van, zo heftig.. Daarom toch (ook na wat aandringen van mijn verloskundige) ook nog even contact gehad met mijn specialist. Ze kwamen gelukkig allemaal met hetzelfde plan. Ik mag tot op heden gewoon onder begeleiding blijven van de verloskundige! Mogelijk krijg ik wel in verloop van tijd wat extra groei-echo’s.

Specialist

Voor de intake met de verloskundige had ik mijn specialist gebeld met de vraag of de zwangerschap invloed kon hebben op mijn gastroparese. Helaas was hij een weekje met vakantie en kreeg ik eerst een gek antwoord van zijn collega. ‘Het overgeven kom bij een zwangerschap door iets anders, dus heeft geen invloed op de gastroparese’. Persoonlijk vond ik dit echt een vreemd antwoord, omdat ik helemaal niet eens hoefde over te geven! De verloskundige wilde ook wel graag nog weten of de gastroparese invloed had op mijn zwangerschap. Daarom had ik dus nogmaals gebeld en nadrukkelijk gevraagd of mijn eigen specialist mij hierover wilde bellen, ook al moest ik er een paar dagen op wachten.

Direct na het weekend werd ik al gebeld, hij wilde mij graag zelf spreken de dag erna. Zo werd ik in mijn middagpauze gebeld en was hij erg blij voor me. Hij legde uit; de gastroparese heeft geen direct effect op de zwangerschap, maar de zwangerschap heeft wel invloed op mijn gastroparese. Er is helaas ook nog weinig over bekend, maar tijdens een ‘gewone’ zwangerschap wordt de maagontlediging en darmfunctie vertraagd/beïnvloed door hormonen en uiteindelijk verdrukking door het groeien van de baby. Aangezien dit bij mij al anders werkt, kan het bij mij extra van invloed zijn.

Ik moet opletten dat ik genoeg voeding/energie blijf binnenkrijgen voor mij en de baby. Nou ja, de baby pakt blijkbaar toch wel wat deze nodig heeft, maar dan is er een grote kans dat ik te weinig overhoud en uitmergel.. We hebben dus afgesproken dat (wanneer het echt nodig is), hij de sonde zet.

Even in het kort, wat moet je regelen?

  • Maak een afspraak bij de verloskundige (deze begeleid je de hele zwangerschap)
  • Laat de medicijnen checken of deze kunnen tijdens de zwangerschap
  • Neem contact op met je specialist, zodat deze op de hoogte is
  • Houd je voeding en gewicht goed in de gaten
  • Kijk goed naar de voeding, wat je wel en niet mag eten..

Hoe gaat het nu met me?

Terwijl ik dit schrijf ben ik al 13+5 weken zwanger en het gaat redelijk goed. De eerste 8 weken had ik last van die misselijkheid, vanaf week 8 is dit spontaan verdwenen. Heb tot eind vorige week echt weer zin in eten gehad. Voelde me bijna weer ‘normaal’.. Alleen sinds afgelopen weekend heb ik wat minder eetlust. Dus houd mijzelf goed in de gaten en blijft toch eten. Ik zal wel moeten!

Ben naast dit alles wel snel moe, ze zeggen dat het af neemt laten we het hopen! Hoop echt dat dit bij mij ook zo gaat in combinatie met genoeg voeding.

Zwangerschapsaankondiging
Dit was/is onze zwangerschapsaankondiging.

Wil jij direct op de hoogte blijven hoe mijn verhaal verder gaat? Schrijf je dan nu in en ontvang een e-mail bij ieder nieuw geplaatst verhaal! Of volg mij op Instagram of Facebook.

Let op, voeg info@mijngastroparese.nl toe als contact anders wordt deze bij sommige in de spambox gezet.. (ook als je een reactie hieronder plaatst)


Bewaar op Pinterest

3 reacties

  1. Astrid zegt:

    Ik vind het super dat je xwanger bent. Zeker dapper daar er niet veel bekend is over zwangerschap en gastoparese. Hou jezelf in de gaten en bij twijfel bel de specialist. Wens je een hele mooie en fijne zwangerschap toe.
    Gr. Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *